Har du allerede begynt å lure på hvilke neglelakkfarger du skal investere i for å være skikkelig trendy når høststormene setter inn, mørket senker seg og lengselen etter farge og ekstravaganse banker på?

Ja, da er det bare å lese videre. Vi har nemlig snakket med en av Sveriges ledende neglestylister, Frida Selkirk. Etter å ha arbeidet som neglestylist i over 20 år er det ikke mye hun ikke vet når det gjelder farger, former, mønstre og neglepleie.

- Negletrendene følger som regel den generelle motetrenden. Et hett tips er derfor å skaffe seg litt oversikt over hvordan du bør kle deg i høst, så får du en pekepinn på hvilke farger neglelakken kommer i, sier hun.

En tyvtitt backstage hos de store motehusene avslører at vi, akkurat som Frida spådde, kommer til å kle oss i militærinspirert, men også i silke og blonder med en fargeskala som går i grønt, jordbrunt, sort og hvitt - selvsagt, mørkeblått, og den største klassikeren - den røde lakken - som kommer til å sette perfekte aksenter mot høstens antatte storselgere – de røde støvlene i semsket skinn som H&M lanserer.

- Vi kommer til å få se mye jordfarger, som for eksempel aubergine, mørk plomme, mørkegrått med innslag av grønt og rustrøde toner, sier Frida Selkirk.

Og etter en matt sommer, vil vi ha litt mer glansfulle negler for å lyse opp i høstmørket.

- Etter en periode med mye sammensurium når det gjelder farger og mønstre, kommer vi til å få se en retur til fargematching, det vil si negler og lepper som går i samme nyanse.

Si neglelakk og de fleste tenker rødt, eller muligens en nøytral farge, men ingenting kunne vært mer feil.

- Vi ser en tydelig trend at stadig flere bruker negler som et statement for å vise hvem de er og hva de står for. Er du rockejente, klassisk dame eller hippie-blomstret? Dagsformen avgjør farge og mønster - å fikse neglene er en mye billigere måte å piffe seg litt opp, sier Frida.

En aksentnegl er den neglen man velger å markere - den er kanskje dekorert med glitter, blonder, en stein, paljetter, en bokstav eller et mønster. Det viktigste er at den stikker seg ut - som et tilbehør.

29.jpg

Bilde av: ballkjoler på nett

Lett å fikse hjemme

Men dette høres dyrt ut. Må jeg bestille tid hos en neglestylist for å få disse fantastiske neglene?

- Nei da, ikke i det hele tatt, det går helt fint å gjøre det selv. Et godt tips er å alltid ha en svart og en hvit lakk hjemme - det er farger som er lette å eksperimentere med. Mal den ene siden av neglen hvit og den andre svart. Det blir riktig kult. Og glitter og paljetter er det lett å få tak i, for eksempel hos Panduro.

Neglelakk som har begynt å flakke av er ikke så pent, mener Frida, bortsett fra på unge grunge-jenter med holdninger.

Når vi likevel er inne på alder – er det noen ”big no, no”-farger man absolutt ikke bør ha etter en viss alder hvis man ikke vil oppfattes som patetisk?

- Nei, faktisk ikke, og jeg synes det er herlig at alderen spiller en stadig mindre rolle innen mote. I dag har 16-årige jenter røde negler, det som tidligere ble ansett som den verste tantefargen, mens kvinner over 40 uten problemer kan ha blå negler.

Slik steller du neglene når høstkulda kommer:

Negleolje er fint både for negler og neglebånd
Tørk alltid hendene ordentlig (fuktige negler og kulde er en dårlig kombinasjon)
Bruk hansker (kulde er neglenes verste fiende)
En glassfil gjør ikke like stor ”skade” på sprø negler
Skribent: Katarina Arnstad Elmblad

Les mer: billige ballkjoler